De W-zit is een variatie van het zitten. Bij de W-zit zit een kind op de grond – soms lukt het zelfs op een stoel – met de knieën naar voren, de heupen naar binnen gedraaid en de voeten naast de billen. De benen vormen de letter W, vandaar de term W-zit.

Het is een passieve en stabiele houding met een groot steunvlak, waarbij de rompspieren niet zoveel hoeven te doen. Hierdoor wordt de stabiliteit minder getraind, wat juist belangrijk is voor allerlei activiteiten. Het veelvuldig in de W-zit zitten kan soms leiden tot pijnklachten of blessures van de benen op latere leeftijd. Ook zien wij vaker kinderen die x-beentjes hebben ontwikkeld bij veel in deze houding hebben gezeten.

Wat kunnen jullie zelf doen:

  • Probeer je kind te stimuleren anders te gaan zitten. Wat fijnere houdingen zijn, is bijvoorbeeld de kleermakerszit, met gestrekte benen naar voren of de zij-zit (beide benen naar dezelfde kant).
  • Doe af en toe oefeningen voor de rompbalans, bijvoorbeeld lopen als een kruiwagen, paardje rijden op de rug van papa/mama, wie kan het langste de plank op handen en voeten volhouden.
  • Maak af en toe kikkersprongen, let hierbij op dat de handen tussen de voeten zitten.

Bij twijfels of vragen meldt uw kind aan via onze website en laat de kinderfysiotherapeut meekijken en jullie adviseren.