Reflexintegratie
Wat is Reflexintegratie
Een manier om te werken tot een gelukkig en succesvol kind!
Reflexintegratie is een behandelmethode waarbij reflexen opnieuw of verder geïntegreerd worden. Vanuit ons vak kinderfysiotherapie zijn wij experts in de ontwikkeling van het bewegen van een kind. Deze ontwikkeling begint al in de baarmoeder en ontwikkelt zich verder als het kind is geboren. In eerste instantie laat hij nog ongecontroleerde bewegingen zien maar gedurende de tijd ontwikkelt het kind mooie, gevarieerde en soepele bewegingen zodat het de wereld om hem of haar heen kan ontdekken.
Lees hieronder verder over:
- Het nut van inzet van onze expertise op het gebied van reflexintegratie.
- Welke hulpvragen bij reflexintegratie horen.
- Direct aanvragen van een vraag of maken eerste afspraak!
Een van de belangrijke onderdelen die hier van grote invloed op is zijn de reflexen. De reflexen leggen de basis voor de bewegingen om controle te krijgen over het lichaam. Dit leidt tot de mogelijkheid om te focussen, concentreren, organiseren, begrijpen, leren en goed sociaal emotioneel gedrag. Door het integreren van de reflexen zorg je voor een goed evenwicht, juiste manier van verwerken van zintuigelijke prikkels en goed lichaamsbesef/gevoel.
Voor de geboorte en de eerste maanden na de geboorte zijn de eerste (primitieve) reflexen actief en aanwezig zoals de Moro reflex (schrikreflex), de grijp- en zuigreflex. Zij leggen de basis waardoor een baby kan bewegen. Deze eerste reflexen horen langzaamaan te verdwijnen waardoor een baby en het kind zelfstandig de controle krijgt over zijn bewegingen zonder meer gebruik te hoeven maken van zijn reflexen.
Waarom Reflexintegratietherapie
Reflexintegratie is een lichaamsgerichte therapievorm die wellicht een oplossing kan bieden voor het kind dat het minder makkelijk heeft. Actieve reflexen kosten het kind veel energie en kunnen ervoor zorgen dat het blokkeert in zijn denken-voelen en doen. Als deze niet goed integreren dus nog te veel op de voorgrond zijn/actief zijn, dan kan dit een belemmering geven voor de verdere ontwikkeling. Een van de oorzaken waardoor een reflex te lang actief aanwezig is, zijn stressfactoren zoals stress tijdens de zwangerschap maar ook stressvolle bevalling. Na de geboorte kunnen factoren als onvoldoende hechting en aanraking of te weinig tijd doorbrengen op de rug en buik om zich te ontwikkelen in het bewegen (bv door veel tijd in Maxicosi, wipper, Bumbo etc.) of andere stressfactoren die spelen bij en/of tussen ouders.
Reflexintegratie heeft als uitgangspunt om het fundament/het integreren van de reflexen te bevorderen. Je gaat op zoek naar de reflexen die nog te veel op de voorgrond aanwezig zijn en medeverantwoordelijk zijn voor de achterstand in de ontwikkeling. Dit kan je terugzien in een achterstand in bewegen, verstoord evenwicht en houdingsgevoel, moeite met verwerken van zintuigelijke prikkels maar ook op het leergedrag en sociaal-emotionele gedrag.
Op het moment dat een kind namelijk onvoldoende controle heeft van zijn lichaam en geest, dan kan het onvoldoende tot leren komen op welk gebied dan ook. Hiervoor kan op dat moment de oorzaak liggen op het feit dat de reflexen niet goed geïntegreerd zijn binnen het systeem van het kind.
Voor wie
Enkele voorbeelden waarbij je kan denken dat de reflexen nog te actief aanwezig zijn:
- Vertraging in het ontwikkelen van met name het kruipen
- Moeite met balans/evenwicht
- Moeite met traplopen
- Moeite met concentreren
- Moeite met schoolvaardigheden zoals lezen, rekenen, spelling, geheugen maar ook schrijfproblemen of lateralisatieproblemen (samenwerking tussen links en rechts).
- Moeite met zindelijk worden
- Onhandig, struikelt vaak
- Lage spierspanning/weinig spierkracht in het lichaam
- Gevoelig voor zintuigelijke prikkels
- Moeite met contact maken
- Zeer angstig
- Achterstand in de ontwikkeling van spraak
Vanuit ons vak als kinderfysiotherapeut kunnen wij veel van bovenstaande voorbeelden ook herleiden vanuit fysiek en lichamelijk oogpunt. Zoals bv enkelklachten kunnen ontstaan door lage spierkracht en zien wij door spierversterkende oefeningen dat er vooruitgang te zien is. Maar wanneer dit niet of te weinig zal gebeuren, kunnen wij nu verder en dieper kijken of er mogelijk nog een actieve reflex ten grondslag ligt aan de hulpvraag waarmee het kind komt. Op het moment dat de reflex te actief is, betekent dit dat de samenwerking tussen lichaam en geest/hersenen niet optimaal is. Hierdoor loopt het kind vast in zijn bewegingen en gedrag.
Dit kunnen wij constateren al in de eerste jaren maar ook wanneer een kind niet goed mee komt op school. Waardoor loopt het kind vast of kan het zich niet goed concentreren of heeft hij nog steeds zo’n moeite met het leren schrijven?
Vergoeding
Reflexintegratietherapie is een methodiek binnen onze behandelingen kinderfysiotherapie en worden 18 behandelingen per jaar vanuit de basisverzekering vergoed.
Vragen of afspraak
Als u verdere vragen heeft of u op het juiste adres bent met uw zoon of dochter, neem gerust contact op met de praktijk. U kunt altijd via de website ook direct een afspraak met ons maken.