Mama & Baby fit

Prikkelverwerking

Wat is Prikkelverwerking

Prikkelverwerking is het vermogen om prikkels te kunnen registeren en, indien nodig, om prikkels te kunnen negeren (of filteren). Het verwerken van alle prikkels die binnenkomen via onze zintuigen is iets wat continue doorgaat en aanstaat. Het is een prachtige samenwerking tussen zintuigen en hersenen, die ermee aan de slag gaan en beoordelen of en welke reactie nodig is. Door prikkels te registreren en te verwerken zijn wij in contact met de wereld, onze omgeving, met elkaar en met onszelf. Toch weten we er zelf maar weinig over en merken we er weinig van. Je bent altijd bezig met zintuiglijke prikkels van buiten en binnen in het lichaam.

Lees hieronder verder over

  • Het nut van inzet van onze expertise op het gebied van prikkelverwerking.
  • Welke hulpvragen bij prikkelverwerking horen.
  • Direct aanvragen van een vraag of maken eerste afspraak!

Wat doet een SI-therapeut

Zintuigelijke prikkelverwerking wordt ook wel sensorische integratie of informatieverwerking genoemd. Bij sensorische (zintuiglijke) integratie wordt informatie die je kind opneemt met ogen, oren, neus, mond, spieren/gewrichten, huid en evenwichtsorgaan door de hersenen verwerkt. Hierdoor ontstaat een beeld van de wereld om je kind heen zodat hij of zij er op de juiste manier op kan reageren. Als dat niet gebeurt dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. De hersenen heeft meer tijd nodig om alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen te verwerken en als je pech hebt dan kun je af en toe enorm overprikkeld raken. Overprikkeling gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties.
Soms zijn kinderen ook juist onder prikkelt en hindert dit hun ook in de dagelijkse activiteiten. Onder prikkeling valt minder op: je kind is niet zo actief (passiviteit) en heeft moeite met het beginnen en/of afmaken van activiteiten (lage motivatie). Je zoon of dochter kan zich moe, futloos, leeg, eenzaam, wanhopig en/of doelloos voelen.

Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben zintuigen die minder makkelijk samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag van een kind, op de motorische ontwikkeling, het leren op school en mogelijk de thuissituatie.

Voor wie
Een sensorisch integratie therapeut kan jou en je kind helpen bij het bedenken van oplossingen zodat uw kind zelfvertrouwen krijgt, groeit in zijn of haar ontwikkeling en op gepaste manier kan reageren op zijn of haar omgeving.

Wat helpt bij Prikkelverwerking

Vanuit een vragenlijst die de ouders en/of leerkracht invullen, kunnen wij bepalen op welke zintuigen je zoon of dochter over- of onder prikkelt is. Aan de hand daarvan kunnen wij gerichte adviezen geven om de prikkelverwerking te verbeteren. Hieronder een paar voorbeelden van mogelijke adviezen:
De meeste hoog gevoelige kinderen hebben erg veel baat bij een verzwaringsknuffel, verzwaringskussen. Daarmee kunnen ze op een prikkelrijke dag heerlijk op de bank mee tot rust komen. Maar ook schommelen of springen op de trampoline is een effectieve manier om prikkels te verwerken. Daarnaast passen wij ook vaak Borsteltherapie toe voor ontspanning en de prikkelverwerking of geven wij het advies voor de aanschaf van een slaaptunnel om het inslapen te verbeteren. Ook een bijtketting of bijtring kan rust geven als je zoon of dochter hierdoor meer rust vindt om zich beter te kunnen concentreren in de klas.

Belangrijk is om eerst te weten op welke zintuigen de prikkelverwerking niet helemaal optimaal gaan, zodat de juiste adviezen door ons kunnen worden gegeven.

Vergoeding
SI-therapie valt onder kinderfysiotherapie en worden 18 behandelingen per jaar vanuit de basisverzekering vergoed.

Vragen of afspraak
Als u verdere vragen heeft of u bij de SI therapeut op het juiste adres bent met uw zoon of dochter, neem gerust contact op met de praktijk. U kunt altijd via de website ook direct een afspraak met ons maken.

    U gaat akkoord met het privacy regelement van Kinderfysio Nelissen