We spreken van een voorkeurshouding wanneer een baby meer dan 75% van de tijd zijn hoofdje in dezelfde positie houdt. Sinds ouders hun kindje op de rug moeten laten slapen om het risico op wiegendood te verkleinen, komen voorkeurshoudingen vaker voor. Tijdens de zwangerschap heeft 85% van de baby’s al een favoriete kant om het hoofdje op te draaien. Na de geboorte heeft ongeveer 1 op de 6 baby’s een voorkeurshouding. Het is dus duidelijk dat een voorkeurshouding al vanuit de zwangerschap kan ontstaan.

Symptomen zijn:

  • 75% van de tijd naar één kant kijken.
  • Niet graag op de buik willen liggen.
  • Een afplatting zichtbaar aan de zijkant of achterop het hoofdje.

Een voorkeurshouding is in sommige gevallen op zichzelf staand maar soms kan het een oorzaak hebben. Verschillende oorzaken die gelinkt kunnen zijn aan een voorkeurshouding zijn:

  • Vroeggeboorte.
  • Heupafwijkingen zoals heupdysplasie.
  • Overstrekken.
  • Torticollis; hierbij is er een nekspier verkort waardoor je kindje altijd het hoofd scheef houd.

Een voorkeurshouding is goed te behandelen met tips van een kinderfysiotherapeut. Een kinderfysiotherapeut doet onderzoek naar de oorzaak van de voorkeurshouding. Daarnaast maken wij o.a. gebruik de Skully Care methode om de voorkeurshouding goed in beeld te krijgen. Naarmate een kindje meer op de buik gaat liggen of verder komt in de motorische ontwikkeling zal de voorkeurshouding steeds meer verdwijnen. Het liefst wil je een voorkeurshouding zo snel mogelijk opgelost hebben zodat er geen afplatting ontstaat en je kleintje vrij kan bewegen en ontwikkelen. Hoe eerder je een behandeling start, des de eerder heeft je kleintje weer een prachtig rond bolletje.

Heb je het idee dat je baby een voorkeurshouding heeft ontwikkeld? En zie je daar ook een afplatting bij? Bespreek dit dan met de arts op het consultatiebureau of maak direct een afspraak via het aanmeldformulier en wij kijken graag met je mee.