Tenenloop kan zowel bij jongens als bij meisjes voorkomen. Veel kinderen die net beginnen met lopen, lopen op hun tenen, dit is normaal. Meestal verdwijnt dit voor het tweede levensjaar. Wanneer kinderen na de leeftijd van drie jaar nog op hun tenen lopen, kan er meer aan de hand zijn. Als kinderen op hun tenen gaan lopen kan dit zorgen voor een fysieke beperking. De fysieke beperking zou kunnen zijn dat kinderen een verkorting ontwikkelen van de kuitspieren en daarnaast ook in hun algehele ontwikkeling van hun bewegen.

Er zijn verschillende oorzaken voor tenenlopen en er kunnen 2 soorten worden onderscheiden: idiopathische (zonder bekende oorzaak) en symptomatische (met een bekende oorzaak) tenenlopers. Tenenlopen kan een gewoonte zijn geworden van een kind (habituele tenenloper). Zij vinden het lopen op de tenen prettig dan.

Tenenlopen kan ook veroorzaakt worden doordat het kind “figuurlijk” op zijn tenen loopt, omdat hij/zij merkt dat er veel van hen wordt verwacht of door stress.

Symptomen zijn:

  • Veelvuldig (85%) van de dag op de tenen lopen.
  • Meestal hebben kinderen geen pijn als ze op hun tenen lopen.

Tenenlopen kan bij verschillende aandoeningen vaker voorkomen:

  • Autisme
  • ADHD
  • Spasticiteit in de benen

Maar veel vaker vinden kinderen het gewoon fijn om op hun tenen te lopen. Wanneer er veelvuldig op de tenen gelopen wordt kan het op den duur zorgen voor pijn aan de voeten, achillespezen of kuitspieren en is het goed om een therapeut mee te laten kijken.

Tenenlopen is goed te behandelen, een therapeut kan het looppatroon analyseren en tips geven voor een optimaler looppatroon. Meestal verdwijnt de tenengang vanzelf wanneer het kind groter en zwaarder wordt.

Heb je het idee dat je kind veel op zijn of haar tenen loopt? Bespreek dit dan met de huisarts, het consultatiebureau of meld je aan via onze website en wij kijken graag met je mee.