Op vakantie gaan! Wie vindt dat nu niet een heerlijk vooruitzicht?! Maar je eerste vakantie met je baby of dreumes is toch altijd spannend. Maar ook met oudere kinderen hoop je op een relaxte vakantie. Veel voorkomende vraag is dat ook vaak:

“Zal het slapen wel beetje goed gaan in een andere omgeving en ander bed?”

Hieronder geven wij jullie graag wat tips om te zorgen dat hopelijk het slapen goed zal gaan.

Slaaptip 1

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zet even op een rijtje voor jezelf wat je nodig hebt onderweg en wat is er op je vakantieadres aanwezig aan slaapspullen. Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

Slaaptip 2

Neem vertrouwde spullen mee op vakantie

Het is fijn om het bed ritueel zoveel mogelijk hetzelfde te houden als thuis. Dat geeft je kindje geborgenheid en houvast. Dezelfde knuffel, slaapzak, slaapmuziekje…

Als je je eigen campingbedje meeneemt op vakantie, dan kan je alvast die dagen ervoor thuis al oefenen erin. Door je kindje daar de slaapjes overdag al even te maken. Dan is het op vakantie niet een compleet nieuw bed.

Slaaptip 3

Zorg op vakantie voor voldoende slaap

Vakantie is voor een kind best intensief door de warmte, activiteiten en nieuwe omgeving en dus nieuwe prikkels. Daarom is het fijn om te zorgen voor voldoende slaap (en dus ook rust) momenten en bij voorkeur in hetzelfde ritme als thuis.

Voor de ouders voor de oudere kinderen; wellicht even een (extra) powernap einde van de dag.

Slaaptip 4

Een flexibele slaapplek

Soms is het handig om op vakantie even het bedje niet te zien als de enige slaapplek. Dan zorg je ervoor dat je zelf ook wat meer vrijheid krijgt om dingen te kunnen doen op vakantie. Slapen kan naast het bedje ook in de schaduw in de bolderkar, in de kinderwagen of in de draagdoek. Maar ook onderweg in de auto richting een uitstapje die jullie gaan maken. Je kan dan wel bijv. gaan rijden als het ook eigenlijk bedtijd is en je dus weet dat je baby wilt gaan slapen.

Slaaptip 5

Een koele en donkere slaapplek

Op vakantie kan je kindje door de warmte of andere omstandigheden later naar bed gaan. Door een redelijk koele en donkere kamer slapen dan in de ochtend (hopelijk) wat later uit om toch aan hun slaapuren te komen. Dit kan je doen door de ramen donker te maken door vuilniszakken ervoor te plakken en/of bevroren waterfles voor de ventilator te zetten.

Slaaptip 6

De vele suikers tijdens de vakantie

Tijdens de vakantie is meestal sprake van extra ijs en zoetigheid. Maar wat je zou kunnen vermijden is een uur voor bedtijd de suikers te geven. Dit zorgt namelijk voor een eventuele suikerboost; ze blijven langer wakker en het maakt ze vaak ook eerder wakker. En het kan ook gerommel in het buikje (darmen) veroorzaken waardoor ze minder goed in slaap vallen of daardoor eerder wakker worden.

Het allerbelangrijkste is

Het allerbelangrijkste op vakantie is dat het goed is om te accepteren dat het even anders zal gaan dan thuis door de andere omgeving. Een vakantie met kinderen kan best intensief zijn (spreken wij ook uit eigen ervaring) dus plan ook dagen in dat je even lekker niets hoeft.

Relax – Geniet – het is tenslotte vakantie. En eenmaal thuis pak je het ritme weer op en binnen een paar dagen gaat het weer als vanouds. Echt waar!