Huilen is een van de eerste manieren waarop baby’s communiceren. Door te huilen kunnen ze laten merken dat zij iets nodig hebben en aandacht willen. Bijvoorbeeld omdat zij honger, een vieze luier of pijn hebben, zich niet lekker voelen, of gewoon moe zijn en willen slapen. Vanaf ongeveer tien weken kunnen baby’s ook huilen uit verveling. Huilen is normaal gedrag. Sommige baby’s huilen meer dan andere. Over het algemeen huilen baby’s het meeste wanneer ze zes tot acht weken oud zijn. Daarna neemt het huilen weer af. Rond de drie maanden huilen ze gemiddeld zo’n 1 tot 1,5 uur per dag, en dan vooral ’s avonds. Maar maak je vooral geen zorgen als jouw kind meer huilt. 

Onze eerste tips als je baby huilt zijn:

Tip 1

Laat je baby niet alleen huilen. Troost je baby door je baby dicht bij je te houden. Je aanraking, stem, geur en warmte zorgen voor rust. Dit zorgt er allemaal voor dat er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt en je baby weet dat je er voor hem bent.

Tip 2

Het is fijn voor je baby om voor rust, ritme en regelmaat te zorgen zoals rituelen inbouwen maar ook een fijn schema qua voedings- en slaapmomenten. Dit geeft een gevoel van veiligheid bij je baby. Te weten waar hij aan toe is en wat komen gaat.

Tip 3

Soms kan het helpen om rust te creëren door omgevingsprikkels te minderen zoals bv radio en tv uit te zetten, lichtinval verminderen, een rustige slaapplek of eerste maanden nog niet te veel op pad te gaan.

Heb je vragen rondom het huilen van je baby? Neem met ons contact op en wij kijken graag met je mee wat de reden kan zijn van het huilen met daarbij ook direct tips en gerichte adviezen.