Bewegend leren

Bewegend leren

Wist je dat …

door buiten te bewegen je steeds afstanden moet inschatten?
De ogen leren samenwerken. Daarna kunnen leerlingen zich beter focussen
op het bord en op hun werk op de tafel.

Voldoende beweging is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Toch bewegen we steeds minder en brengen we onze dagen vooral zittend door mede door het digitaliseren van de maatschappij. Dit heeft grote negatieve gevolgen! Dit start al bij de geboorte van het kind als het wordt blootgesteld aan de omgeving om hem heen.

De wetenschap is het erover eens: voldoende bewegen heeft grote positieve gevolgen voor de ontwikkeling van onze hersenen en is dus onmisbaar:

 • Bewegen is gezond
  Bewegen is erg goed voor je. Door te bewegen voorkom je overgewicht en blijf je gezond.
 • Betere concentratie
  Door bewegen en leren af te wisselen of zelfs te combineren kun je je beter concentreren.
 • Betere schoolprestaties
  Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat meer bewegen leidt tot betere schoolprestaties.
 • Beter zelfbeeld
  Bewegen heeft bij kinderen ook een positief effect op zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociaal gedrag.
 • Meer plezier
  Bewegen toepassen in de klas maakt school leuker voor leerlingen en voor docenten.
 • Gemaakt om te bewegen
  We doen onszelf en ons lichaam een groot plezier met bewegen. We zijn er voor gemaakt.

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bewegen bijdraagt aan een gezondere jeugd en betere leerprestaties. Bewegend leren is een combinatie van het bewegen (motorische ontwikkeling) en leren wat vanuit het kind zelf en de omgeving van hen vraagt/verwacht. Kinderen leren door te ervaren met hun hele lichaam. Spelen, ontdekken, vallen en weer opstaan. Met dit concept werken wij binnen de praktijk op verschillende manieren met allerlei doelgroepen waaronder vanuit het ToP programma voor de kleintjes tot 2 jaar. Maar ook de reden waarom wij Peutergym hebben opgezet; bewegend leren! Samen met leeftijdsgenoten lekker bewegen waarbij wij ouders ook het belang laten inzien van op jonge leeftijd voldoende kennis maken met het belang van bewegen. Voor nu maar ook voor straks op school en verder in de toekomst.

Op de basisscholen is Bewegend leren een aantrekkelijke en dynamische manier van lesgeven. Het voldoet aan de wensen van de huidige tijd: educatief, verrassend, dynamisch en gericht op samenwerking. Door lichamelijk bezig te zijn met de lesstof worden beide hersenhelften in werking gezet en blijft de stof beter hangen. Door lessen bewegend toe te passen op het schoolplein of in de klas, ontstaat een dynamisch spel tussen theorie en inzicht door beweging. Bewegen in de klassen zorgt voor hele nieuwe dynamieken waarin er meer ruimte is voor sociale interactie, vrij spel en ontdekken.

Ook binnen onze behandelingen hanteren wij het concept van Bewegend leren om de motoriek te stimuleren maar ook dit te combineren met schooltaken zoals rekenen en taal/spelling. Vanuit wetenschappelijk onderzoek komt namelijk naar voren dat vooral deze schooltaken verbeteren door Bewegend leren. En hoe leuk om door bewegen te kunnen zorgen voor het verbeteren van het leren?!

  Voor welke locatie wilt u zich aanmelden?

  Castricum (Kindcentrum Visser ‘t Hooft)Heemskerk (Kindcentrum de Bareel)Heiloo (Kindcentrum de Duif)Limmen (Kindcentrum de Kerkuil)Uitgeest (Kindcentrum Cornelis)Akersloot (Kindcentrum de Brug)Alkmaar (Basisschool Durf, locatie Tochtwaard)

  Heeft u een voorkeurdatum voor uw proefles?

  U gaat akkoord met het privacy regelement van Kinderfysio Nelissen